dijous, 20 de gener del 2011

Youtube en catala

Finalment ha arribat el català al YOUTUBE. Si no ho recordo malament és la llengua que fa 31 en aquest portal de vídeos. Jo n'hi tinc 101, un nombre ben bufó!

dimecres, 19 de gener del 2011

Llibres digitals

El nadal del 2009 en vaig comprar un lector digital de llibres. Què hi farem!, m'agraden les maquinetes. És herència del pare. No va ser fàcil, em vaig arribar a deprimir i tot. Em tenien mania. Fins al quart no van funcionar, que ja és dir. Finalment em vaig quedar amb el que tenien en una superfície comercial, els anteriors per internet no sé pas què tenien, no funcionaven.

És pràctic això d'un lector, pots portar a sobre un munt de llibres i només fa un pam de llarg i no pesa gens. Hi tinc... vejam... hi porto 19 llibres. Us imagineu portar-los tots físicament???
No, encara no me'ls he llegit tots. Alguns són de poesia i no es poden llegir pas d'una correguda, s'han d'anar assaborint o fins i tot repetint. N'he llegit cinc de complerts:
ANTONI GAUDÍ: EL SO DE LA PEDRA
DIES DE FRANÇA
LA FESTA DELS SENTITS
LA MEVA MARE
NO ENTENC EL MÓN ÀRAB
i finalment un dels últims que he comprat
EL SECRET DEL MEU TURBANT.

Quin afany de superació i de supervivència de la Nadia, que ara viu a Catalunya, on li han hagut de reconstruir la cara, cremada per una bomba que li va caure a sobre durant la guerra a l'Afganistan. Quan llegeixes històries com aquesta t'adones de la crueltat de les guerres, de l'estultícia dels governants que les promouen, fomenten o consenteixen. I, també, de la ignorància de la gent que no considera les dones com a persones de ple dret i els prohibeix treballar, sortir de casa i fins i tot ser ateses pels metges. Ja m'ho poden explicar que no ho entendré.

Els altres dos llibres digitals acabadets de comprar són traduccions:
LA SOCIETAT LITERÀRIA I DE PASTÍS DE PELA DE PATATA DE GUERNSEY
BROOKLYN
i me n'han regalat un altre, per allò del 3 x 4. Vaig triar aquest:
GRANS MOMENTS DE LA HISTÒRIA DE CATALUNYA.

Els últims anys havia deixat de llegir com abans. Només llegia llibres infantils i de poesia. Defecte d'ofici... Massa hores a l'ordinador, també. I això del lector, sigui per a l'afició a les maquinetes ha fet que hi torni. I també amb els clàssics de paper que ja he comentat als escrits anteriors.

Ara, mentre comença la segona part del Betis-Barcelona, he llegit les dues primeres pàgines d'aquest llibre de títol tan llarg, la propaganda del qual diu que és prou divertit com per fer riure. Som-hi doncs, que amb les notícies anti-catalanes d'aquests últims dies no ens queden gaires ganes de riure.

dissabte, 8 de gener del 2011

Els llibres de la Joana Raspall

Fa un parell de dies em van trucar de la llibreria ""Els 9 rals"" de Viladecans per dir-me que ja tenien els tres llibre que els havia demanat.
Els dos de Joana raspall són:
- ARPEGIS, haikús, publicat el 2004 i amb una introducció d'en Feliu Formosa.
- Jardí vivent, publicat el novembre de 2010, amb una introducció "DONA INTERIOR" de Carles Duarte i Montserrat.
En alguns poemes sembla com si comencés a acomiadar-se. Ja sé que té 97 anys... però em sap greu. Fa molts anys que li segeuixo els poemes i els aprenem a classe amb els nens.

dimarts, 4 de gener del 2011

Últims llibres que he comprat

1.- La macrophotograie (en francès)
2.- La photographie en fôret (en francès)
3.- Image & nature (subscripció per 2 anys a aquesta revista de fotografia)
4.- Dos llibres de poesia de la Joana Raspall (encara són a la llibreria)
5.- Bèsties i bestioles de Celdoni Fonoll (també a la llibreria)
6.- Els Borgia ((llibre + 3CD + 1DVD)) Jordi Savall --Alia Vox--

Ja he escoltat el primer cd i ara, dimarts 4 a les 22:41, tornem a veure el reportatge de com es van gravar els discos pel canal 33.

He trobat un enllaç sobre la Joana Raspall que crec que pot estar bé.

Natura salvatge

He posat la mà en un prestatge i he trobat aquest llibre NATURA SALVATGE del 2005. M'agraden els llibre i els compro... però no sempre els acabo llegint. M'agrada sentir-los a les mans.
Aquest devia sortir quan a TV3 feien ""Aprendre a mirar"" dins de l'espai De vacances. Està dividit en 7 parts per a situar la geografia del nostre país, els seus animals i les seves plantes per a poder fer diferents recorreguts que indica al final de cada capítol.
Terra baixa
Terra mitjana
Els cims més alts
Les artèries del món
Fronteres imprecises
Petits móns a part
Sota terra
Si més no ja hi he trobat el nom d'uns cargols que vaig fotografiar aquest estiu al Llenguadoc: cargols reineta, que tenen una coloració molt variada i amb ratlles.

ARRELS NÒMADES -2

Renoi!!! ja hem canviat d'any i encara no he ""glossat"" el llibre que fa molt temps que ja vaig acabar. Sorprèn llegir com vivien -no tan diferents de nosaltres i, alhora, tan allunyats-. I com els ha canviat la vida per culpa dels uns i dels altres.
Cada dia que escolto notícies de l'Irak, penso en el llibre i com, cada cop més, hi ha més famílies que han de marxar de la seva terra per la intolerància dels altres.
Quan serem plenament humans???